Cijfertjes en grafieken; monitoring van websites en webshops
17 oktober 2019
3 minuten leestijd
17 oktober 2019
3 minuten leestijd
Artikel delen:
Zodra er een nieuwe website of webshop live is gegaan, komt support en monitoring om de hoek kijken. Om de site of shop te verbeteren of op de belasting van de server in te spelen, is het belangrijk dat de resultaten en de prestatie in de gaten worden gehouden. Maar hoe doen wij dat?
Bij Dutchwebdesign monitoren we onze webshops en websites realtime. Een échte must voor een digitaal bureau vinden wij. Op twee schermen midden in kantoor zijn diverse grafieken te zien, die de condities van de servers en websites weergeven. Met een cocktail van API’s, Influxdb, Symfony en Grafana krijgen we allerlei belangrijke data binnen. Zodra de opvallende kleur rood te zien is, betekent dit dat er iets aan de hand is. Zo kunnen we direct het probleem bekijken en ingrijpen. Naast de rode melding ontvangen we via Slack (ons interne communicatieplatform) een bericht wanneer er een waarde is overschreden. Zo worden we buiten de kantoormuren ook op de hoogte gesteld van eventuele problemen.
De data die we uit de verschillende systemen binnen krijgen, bestaat uit cijfers en teksten die niet echt overzichtelijk zijn voor ons. Om snel en in één oogopslag te zien hoe het staat met de gezondheid van het serverpark en de sites, hebben we gebruik gemaakt van Grafana. Dit is een open source analytics en monitoring platform. Onze developer Vince heeft in Grafana een overzichtelijk dashboard ontwikkeld, waarop de data realtime in grafieken wordt weergeven. Mocht er een website offline gaan, een CPU (processor) te hoog zijn of een opslag vol zijn, dan kunnen we dat direct zien en hierop inspelen.
Helaas komt het overal wel eens voor dat een website eruit vliegt. Doordat er teveel websitebezoekers tegelijk aanwezig zijn bijvoorbeeld. Om dit snel te achterhalen en de down-tijd zo kort mogelijk te houden, maken we gebruik van onze monitoren en meldingen. Zo zorgen we ervoor dat er snel gehandeld kan worden en de eventuele negatieve effecten zo minimaal mogelijk blijven.