Terug naar blog overzicht

Magento vs. Shopify

10 minuten leestijd

magento vs shopify verschil tussen magento en shopify

Artikel delen:


Moet je kiezen voor het Magento 2 of Shopify e-commerce platform?

Dus je bent op zoek naar een nieuwe webshop. Super leuk! Nu alleen nog een keuze maken met betrekking tot het platform waarop de webshop komt te draaien. En dat is geen gemakkelijke keuze. Op deze pagina vertel ik je over de verschillen tussen Magento en Shopify én waarom je volgens ons voor Magento moet kiezen.

Overeenkomsten tussen Magento en Shopify

Eerst even kort de overeenkomsten tussen Magento en Shopify:

  • Beiden zijn Open Source webshop platformen
  • Beiden bieden in basis diverse mogelijkheden aan waarmee een webshop opgezet kan worden

Verschillen tussen Magento en Shopify

Maar daar houden de overeenkomsten in grote lijnen wel op. Het is moeilijk om door de hoeveelheid informatie die over beide partijen aangeboden wordt, de juiste redenen te vinden om een keuze te maken. Ik zet de verschillen hieronder op een rijtje.

  • Creatieve vrijheid: Magento is een zeer flexibel platform. Er bestaan duizenden extensies die ingezet kunnen worden voor allerlei zaken. Maar maatwerk is ook heel goed toe te passen, dit is wat wij bij Dutchwebdesign veel toepassen. Wij maken allereerst een uniek design voor je Magento shop en vervolgens passen we maatwerk code toe om zodoende aan al je wensen te kunnen voldoen.
    Shopify biedt een aantal standaard templates aan waaruit je kunt kiezen. Dit drukt hard op je creatieve vrijheid en resulteert in een shop die er hetzelfde uitziet als een willekeurige andere Shopify shop. Niet de beste start om indruk te maken met je webshop!

  • Technische flexibiliteit: Zoals gezegd is het in Magento relatief eenvoudig om maatwerkoplossingen te bouwen. Het is een Open Source platform, wat betekent dat iedereen er op kan – en mag – ontwikkelen. De code waaruit Magento is opgebouwd is een standaard code taal die door veel developers kan worden geschreven. Shopify is ook Open Source, maar is opgezet in een andere codetaal, welke door een stuk minder developers kan worden geschreven. Moeilijker om programmeurs te vinden dus! Daarnaast is Magento gratis te gebruiken, je betaalt geen licentiekosten. Die betaal je bij Shopify wel, in eerste geval een maandelijks bedrag wat redelijk laag is wanneer je een klein shopje hebt, maar waar veel ondernemers al snel uitgroeien. De vervolgpakketten zijn vele malen duurder dan het startpakket.

  • Groei: Uiteindelijk is het je doel om je webshop te laten groeien, toch? Meer bezoekers, meer producten, meer verkopen en meer omzet! Magento is daar op voorbereid, er is praktisch geen limiet aan functionaliteiten die je kunt toevoegen. Als je een extra taal of valuta wilt toevoegen is dat mogelijk. Als je een extra webshop wilt openen, die vanuit dezelfde Magento installatie beheert wordt, is dat mogelijk. Als je een apart deel voor B2B klanten wilt met aparte klantgroepen en prijslijsten is dat mogelijk. Order management, complexe samengestelde, configureerbare producten, koppelingen met financiële pakketten of product management systemen, het is allemaal mogelijk. Daarentegen is Shopify beperkt; het is gebouwd voor B2C en kan de complexiteit van B2B orders niet aan. Subsites, order management of complexe product catalogi worden niet ondersteund. En iedere installatie kan slechts 1 taal en valuta verwerken. Als je je Shopify shop in meerdere talen wilt aanbieden, heb je dus meerdere (prijzige) licenties nodig.

  • Project doorlooptijd: De doorlooptijd van het opzetten van je nieuwe webshop is uiteraard afhankelijk van je wensen. Als je voldoende hebt aan een bestaand template wat wellicht ook door anderen gebruikt wordt, dan kan je binnen een aantal dagen op beide platformen een eenvoudige shop hebben staan. Heb je echter behoefte aan een maatwerk design, unieke elementen zoals calculatoren of koppelingen met externe systemen dan is dit in Shopify niet realiseerbaar. Magento kan dit alles wel aan, al zal je naarmate je meer maatwerk elementen wilt, ook een langere doorlooptijd krijgen. 

Al met al blijft het uiteraard jouw keuze voor welk platform je kiest. Wil je iets wat snel staat en heb je niet zulke uitgebreide wensen? Dan is Shopify wellicht iets voor jou. Maar als je iets wilt waarmee je de toekomst in kunt, wat uitbreidbaar is en flexibel genoeg voor nieuwe wensen – wat die wensen ook zijn? Dan is Magento de beste match. Heb je verder nog vragen, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen!

Wil je nog andere e-commerce platformen vergelijken met Magento? Lees dan ook: