Terug naar blog overzicht

Website met een Drempelvrij certificaat

3 minuten leestijd

Drempelvrij certificaat Tilburg

Artikel delen:


Gemeente Tilburg – Project Tof! Tilburg

Website van Tof! Tilburg bekijken

Gemeente Tilburg heeft DWD gevraagd om een website te ontwikkelen speciaal voor het project Tof! Tilburg. Dit project is gestart om bewoners, investeerders en bezoekers van Tilburg te informeren over alle recente bouwontwikkelingen in de binnenstad van Tilburg. De binnenstad is flink op de schop gegooid door onder andere het creëren van winkelrondjes en de komst van nieuwe grote retailers, zoals Primark en Hudson’s Bay. De werkzaamheden die jaren in beslag nemen, hebben veel impact op de bereikbaarheid in de binnenstad. De website dient als informatieplatform en geeft met een interactieve tijdlijn, beeldmateriaal, video’s en plattegronden weer wat er per project gaande is en wat men van de ontwikkelingen kan verwachten.

Dit is niet zomaar een website

Om de website toegankelijk te maken voor iedereen in Tilburg, is er bij de bouw van de website ook rekening gehouden met slechtziende en blinde bezoekers, maar ook met slechthorende en dove websitebezoekers. Je website moet voldoen aan bepaalde richtlijnen om deze ook voor hen gebruiksvriendelijk te maken. Hiervoor is het Drempelvrij certificaat behaald, ook wel WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) genoemd. Dit houdt in dat iedere bezoeker in staat is om jouw website goed te kunnen zien en lezen. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht een toegankelijke website te hebben.

Wat is het Drempelvrij certificaat?

WCAG is een Nederlands kwaliteitskeurmerk voor toegankelijke websites, je kan deze herkennen aan het groene symbool. Het aantal sterren (1-3) geeft aan in hoeverre de website toegankelijk is. Het keurmerk wordt uitgereikt na een uitgebreide inspectie van de website.

Maar hoe doe je dat dan?

Om het certificaat te kunnen bemachtigen moet er worden voldaan aan een hoop eisen. Onderstaand een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden en die we geïmplementeerd hebben voor Tof! Tilburg.

  • Rekening houden met kleurcontrast in het ontwerp
  • Website moet volledig toegankelijk zijn met het toetsenbord
  • Het lettertype moet vergroot en verkleint kunnen worden
  • De gehele website moet toegankelijk blijven als je inzoomt
  • Alle video’s zijn ondertiteld
  • Alle afbeeldingen zijn voorzien van een alt-tekst
  • Goede opbouw voor SEO (H1, H2, H3)

Het Drempelvrij certificaat is van grote waarde voor je website, echter zitten hier ook kosten aan verbonden. Dit verschilt per website, gekeken naar de grootte en complexiteit.

Vanuit Accessibilty (hier kan je de website laten inspecteren), wordt je goed geholpen in het traject. Indien je de keuring niet haalt, krijg je een uitgebreid inspectierapport met zaken speciaal gericht op jouw website wat je aan moet passen om het wel goed te krijgen. Aan de herinspectie zijn wel weer extra kosten verbonden.

Daarnaast is het Drempelvrij keurmerk tijdelijk, indien je deze krijgt toegewezen zal deze 1 jaar geldig zijn. Na dat jaar moet de site opnieuw worden geïnspecteerd. Hiervoor kan een contract worden afgesloten met een van de inspectie-instellingen.