Terug naar blog overzicht

Spookfacturen

Spookfacturen

Artikel delen:


Een spookfactuur. Misschien heb je er al wel eens mee te maken gehad. Misschien ga je er in de toekomst mee te maken krijgen. Maar wat is het precies? En hoe kun je ze herkennen? Daar ga ik in deze blog een antwoord op geven! 

Spookfacturen

Spookfacturen zijn eigenlijk niks anders dan facturen waar geen prestatie tegenover staat. De fraudeur hoopt dat de nep factuur ergens onderop een stapel beland en vervolgens door onoplettendheid of drukte toch betaald wordt. Het is natuurlijk niet te hopen dat jij binnenkort een spookfactuur in je mailbox ontvangt. Maar het kan wel. Spookfacturen worden steeds vaker in grote aantallen verspreid via e-mail. Maar ook per post of zelfs telefonisch kan je benaderd worden met een spookfactuur. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van het fenomeen spookfacturen. En hoe je deze herkend. Spookfacturen zijn namelijk amper van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze qua lay-out heel erg op de lay-out van het bedrijf waar ze zich voor uitgeven.

Waaraan kan je een spookfacturen herkennen?

Elke spookfactuur is natuurlijk anders. Maar er zijn een aantal dingen waar je een spookfactuur aan kunt herkennen. Om te beginnen aan het adres van de afzender. Dat vaak net niet klopt. Maar ook aan incorrect taalgebruik of links in het bericht. Links kan je in een e-mail controleren door met je muis op de link te gaan staan, klik er alleen niet op! Op deze manier verschijnt het adres van de link in beeld. Aan dit adres kun je zien dat het niks met het bedrijf waar de spookfactuur zogenaamd vandaan komt te maken heeft. Deze links bevatten vaak Malware, schadelijke software die bijvoorbeeld persoonsgegevens verzamelt van jouw computer. Of toegang probeert te krijgen tot je computer of computersystemen verstoort.

Daarnaast kan je een spookfactuur herkennen aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’. De factuur van NL Domein Host hierboven is een goed voorbeeld van een dergelijke factuur. In de kleine lettertjes staat namelijk: ‘Let op. Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouw als opdrachtbevestiging.’  Helaas hebben een paar van onze klanten deze nep factuur ontvangen voor hosting, neem bij twijfel altijd contact met ons op dan kunnen wij zien of het inderdaad onze hosting factuur betreft of niet.

Ook kunnen spookfacturen het woord offerte bevatten. Bijvoorbeeld: ‘Indien u met deze offerte akkoord gaat…’. Vervolgens is het ordernummer fictief of foutief. En kan je nergens in je eigen administratie een inkooporder of orderbevestiging vinden die past bij de factuur.

Vaak gebruikte spookfacturen

Spookfacturen worden in diverse varianten verstuurd. Vraag bij twijfel aan de afzender waarom je de factuur hebt ontvangen. Zonder een bewijs van je opdracht kan iemand je nooit verplichten om te betalen. Dit zijn de meest voorkomende varianten:

  • Valse betalingsherinneringen van openstaande facturen van bijvoorbeeld KPN of Ziggo. Vaak bevindt zich in de bijlage van een dergelijke e-mail een zip-bestand dat Malware bevat. Volg de instructies dus niet op en betaal de factuur zeker niet!
  • In de factuur wordt een telefoonnummer vermeld dat je bij vragen kunt bellen. Echter is dit nummer een zeer duur betaalnummer dat je enkele minuten in de wacht zet. Of aan de praat houdt, om vervolgens de verbinding te verbreken. De fraudeur gaat er bij deze variant vanuit dat de meeste personen naar het nummer zullen bellen.
  • De fraudeur doet zich voor als een bestaande, of zelfs een fictieve, instantie waaraan zogenaamde ‘contributie’ betaald moet worden. Als een bestaande organisatie wordt nagebootst zal de factuur het logo en de huisstijl van die organisatie nabootsen.
  • De spookfactuur is geen echte factuur, maar een aanbieding zoals het voorbeeld hierboven. Aan deze aanbieding kan buiten een link naar Malware ook een acceptgiro gehecht zijn. De fraudeur kan dan tenslotte achteraf zeggen dat het  ‘slechts een aanbieding was’, en dat de acceptgiro slechts was aangehecht ‘zodat geïnteresseerden direct konden betalen’.

Wat te doen bij het ontvangen van een spookfactuur?

Zoals ik hierboven ook al heb genoemd, neem altijd eerst contact op met de afzender. Betaal bij twijfel in elk geval nooit! Verder kan je een melding van acquisitiefraude maken bij de fraudehelpdesk. Ook kan je de servicedesk van Dutchwebdesign bellen als je je twijfels hebt bij een factuur. Better safe than sorry!