Terug naar blog overzicht

Shopware versus Magento

5 minuten leestijd

shopware vs magento

Artikel delen:


Steeds vaker horen wij van contactpersonen dat zij kiezen voor Shopware. Dit in plaats van de overstap te maken van Magento 1 naar Magento 2. Shopware is namelijk hard aan de weg aan het timmeren en is zodoende de afgelopen jaren een geduchte concurrent geworden van Magento 2. Wij snappen dat jij als ondernemer niet precies weet wat nu de voors en tegens zijn van Shopware. Tijd dus voor een overzichtelijke uitleg!

Shopware – wat is het?

Shopware is van huis uit een Duits product. Het is in 2000 opgericht door twee broers die het bedrijf inmiddels uit hebben laten groeien tot een internationale speler op de e-commerce platform markt. Best een prestatie als je het ons vraagt! Al die tijd zijn ze gevestigd in de geboorteplaats van deze broers; Schöppingen, net over de grens in Duitsland.

Shopware is een lange tijd closed source geweest, maar tegenwoordig zijn ook zij open source geworden.

Inmiddels is Shopware toe aan versie 6. Deze versie biedt, zoals zij het zeggen, meer flexibiliteit zonder daarmee complexer te worden. Er worden naast deze “hoofd versies” (waarvan SW6 er dus één is) veel en regelmatig tussen versies uitgebracht met allerlei fixes en nieuwe features.

Waarin is Shopware sterker dan Magento 2?

Waar Shopware sterker in is, is in het gebruiksgemak voor de beheerder. De backend, het CMS, is overzichtelijker en lijkt ietwat op WordPress hoe deze is vormgegeven. Binnen Magento 2 heb je veel opties die in opties verstopt zitten, en is er sprake van een relatief steile leercurve. Dit ziet er in Shopware gemakkelijker uit. 

Daarnaast biedt Shopware een front-side editing functionaliteit aan, iets wat je ook in WordPress ziet. Zodoende kan je als beheerder van je shop, direct aan de voorkant je content editen en hoef je niet in de back-end op zoek naar het juiste contentblock. Ook kan je blocks verplaatsen middels drag-en-drop, om zodoende gemakkelijk en snel pagina’s aan te passen qua lay-out.

Shopware biedt ook een “rule builder” aan. Deze lijkt enigszins op de manier waarin je binnen Magento werkt met kortingsregels. Alleen gaat deze binnen Shopware een stuk verder. Je kan hier allerlei relatief complexe logica mee aanbrengen, op verschillende onderdelen van je webshop. 

Maar wanneer zou je Magento 2 moeten kiezen?

Shopware is een goede partij wanneer je focus voornamelijk ligt op het uiterlijk van je webshop. Wanneer jouw webshop voornamelijk leunt op business rules, klantspecifieke prijzen en assortimenten en/of andere meer B2B en complexe functionaliteiten, dan zouden wij toch Magento 2 aanraden. 

Daarnaast is de community van Magento 2 ook groter, zowel qua developers als op internetbureau’s, vooral omdat Magento 2 al langer een grote speler is. 

Wanneer je je voornamelijk focust op B2B, of wanneer je een grote webshop hebt met veel complexiteit, dan is Magento 2 een betere keuze. Zeker nu Magento 2.4.0 gelanceerd is. 

Prijzen van Shopware

Shopware biedt een gratis, Starter variant aan, een Pro versie en een Enterprise versie. Allen met een eigen functionaliteiten pakket en, uiteraard, een ander prijskaartje.

De Starter versie is gratis, alleen cloud based en bevat alleen de basis functionaliteiten. De Drag-en-drop functionaliteit hoort hierbij, maar zaken zoals configureerbare producten niet.

In de Pro versie zit al een beetje meer, deze kan je maandelijks (€199,00) of eenmalig (€1249,00) aanschaffen. Deze is zowel cloudbased als serverhosted. Ook heb je hierbij de mogelijkheid om meerdere sales channels aan te sluiten, zoals Instagram, Facebook of Channable voor het ontsluiten van meerdere marketplaces.

In de Enterprise versie zitten alle functionaliteiten die Shopware biedt, voor een aanschafprijs van om en nabij €40.000,00. Hier zit ook een B2B suite in, die je veel opties en mogelijkheden geeft. Belangrijk om mee te nemen bij deze kosten is dat het bij de Enterprise versie verplicht is om ook gedurende een aantal jaar het Diamond service pakket af te nemen. 

Voor meer informatie over de kosten van Shopware kan je uiteraard even een kijkje nemen op de website van Shopware.

Dutchwebdesign en Shopware

Wij zijn sinds augustus 2020 Shopware partner. Dat houdt in dat wij dus ook Shopware webshops kunnen ontwikkelen. Super leuk natuurlijk, en uiteraard doen wij dit met onze gebruikelijke open en transparante werkwijze. We gebruiken ook voor Shopware de aanpak van maatwerk boven plugins. Uiteraard houden we de Roadmap van Shopware goed in de gaten voordat we maatwerk ontwikkelen!
Ben jij op zoek naar een online partner voor je (nieuwe) Shopware of Magento webshop, of ben je gewoon benieuwd naar wat wij voor jouw wensen kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons!