Terug naar blog overzicht

Magento versus Lightspeed

10 minuten leestijd

magento vs lightspeed, wat is het verschil

Artikel delen:


Welk platform kies jij: Magento of Lightspeed?

Wanneer je het besluit hebt genomen een webshop te beginnen, of je huidige webshop te vernieuwen is het belangrijk om nog een keuze te maken: welk platform ga je gebruiken? In dit artikel vertel ik je over de overeenkomsten en verschillen tussen Magento en Lightspeed.

De overeenkomsten tussen Magento en Lightspeed

We beginnen met de overeenkomsten: beide platformen zijn tools waarmee je een webshop kan opzetten. Ook is het mogelijk beide platformen aan te sluiten op externe partijen, zoals PostNL, DHL of iDEAL. Maar dat is wel zo’n beetje het eind van de overeenkomsten.

Wat zijn dan de verschillen tussen Magento en Lightspeed

De verschillen zijn uiteraard veel interessanter! Deze heb ik hieronder opgesomd:

  • De basis: Magento is een open source platform, wat betekent dat in principe iedereen kan, en mag, ontwikkelen voor Magento. Er zijn veel developers die dit kunnen en het is daardoor relatief makkelijk om maatwerkoplossingen te kunnen integreren binnen Magento. Magento is gratis, je hebt geen licentie nodig om Magento te mogen gebruiken. Lightspeed daarentegen is een SaaS (Software as a Service) oplossing en dus niet Open Source. Dit betekent dat je een abonnement nodig hebt voor het gebruik van Lightspeed. Het basis abonnement is relatief goedkoop, maar je moet al snel over naar een hoger abonnement wanneer je meer producten, admin-users of URLs krijgt. Dan wordt het snel duurder. Lightspeed is een gesloten systeem, wat inhoud dat niet alles mogelijk is. Indien er maatwerk voor jouw shop nodig is moet dit door Lightspeed zelf ontwikkeld worden. Wel worden er veel extensies aangeboden, maar deze sluiten wellicht niet precies aan op jouw specifieke wensen.

  • Groei: Natuurlijk wil je je webshop laten groeien. Je kan op een gegeven moment de wens hebben om een internationaal publiek aan te spreken en dus heb je een meertalige webshop nodig. Bij Lightspeed betekent dat dat je meerdere losse shops nodig hebt met losse backends. Je kunt vervolgens wel de voorraad synchroniseren tussen de shops. Bij Magento is het makkelijker; je hebt per taal een “store view” binnen één backend. Ditzelfde geldt ook als je naast je initiële webshop nog een of meerdere shops wilt draaien. Bij Lightspeed zijn dit volledig losse shops, bij Magento zijn dit losse “stores” vanuit dezelfde backend.
    De kans bestaat ook dat je producthoeveelheid gaat groeien. Bij Magento maakt het in principe niet uit hoeveel producten (unieke SKU’s) je hebt. Daarnaast kan je complexe producten aanbieden, zoals bundels, samengestelde producten die uit meerdere losse producten bestaan etc. Bij Lightspeed is het mogelijk dat je, wanneer je een bepaalde hoeveelheid unieke SKU’s overstijgt, een duurder abonnement moet afnemen.

  • Flexibiliteit: Doordat Lightspeed een Closed Source platform is, heb je niet de vrijheid die Magento als Open Source platform biedt. Als de gewenste functionaliteit nog niet aangeboden wordt als basisfunctie of als extensie is het aan Lightspeed om te bepalen of zij de functionaliteit willen ontwikkelen. Bij Magento is the sky the limit. Zolang het technisch gebouwd kan worden, mag het gebouwd worden. Ook binnen de producten zelf biedt Magento veel flexibiliteit. Een product bestaat uit een aantal minimale velden (zoals titel, productnummer of SKU, prijs) en voor de rest kan je een bijna oneindige hoeveelheid velden, die binnen Magento “attributen” worden genoemd, toevoegen. Wil je voor t-shirts een filter kunnen aanbieden voor: Opdruk ja/nee? Dat kan! En wil je voor riemen een filter kunnen aanbieden voor: Soort gesp? Kan ook. Binnen Lightspeed kan je buiten de basis productvelden slechts 3 extra velden aanmaken. Ook in de filteropties ben je vervolgens beperkt.

Alles op een rijtje gezet geeft duidelijk weer dat Magento een stuk flexibeler is dan Lightspeed. Omdat Lightspeed werkt met templates en extensies en er weinig tot geen maatwerk op verricht kan worden, is het opzetten van een Lightspeed shop een wat sneller proces dan het opzetten van een Magento shop. Maar als je van plan bent flink te groeien, zowel qua producten als bijvoorbeeld qua internationale groei, of wanneer je heel specifieke wensen hebt dan is Magento een betere keuze voor je. Wij kunnen je helpen met het ontwerpen, bouwen en doorontwikkelen van jouw Magento webshop!

Wil je nog andere e-commerce platformen vergelijken met Magento? Lees dan ook: