Terug naar blog overzicht

Magento open-source vs. Magento Commerce

Artikel delen:


Bij Dutchwebdesign zijn we fan van het Magento open-source platform. Maar er is ook een betaalde variant: Magento Commerce. We kunnen ons voorstellen dat jij je nu afvraagt: ‘wat is het verschil tussen deze twee precies en wat past er bij mij?’ Dit leggen we graag aan je uit in deze blog.

Wat zijn de overeenkomsten?

Hoewel beide platformen veel van elkaar verschillen, is er ook veel overlap tussen beide systemen. Zowel Magento open-source als Magento commerce zijn breed inzetbaar voor verschillende branches en geschikt voor zowel B2C als B2B organisaties. De ‘achterkant’ (back-end) van beide systemen is op dezelfde manier opgebouwd en kunnen gemakkelijk gekoppeld worden met externe IT of PIM systemen, zoals Unit4 en Akeneo. Magento is niet alleen makkelijk te koppelen, het platform staat ook bekend om de goede schaalbaarheid en mogelijkheden voor conversies en SEO optimalisaties. Daarnaast profiteer je tegenwoordig met beide versies van de Page Builder functionaliteit. Met de Page Builder richt je eenvoudig zelf content pagina’s en blokken in.

Wat zijn de verschillen?

We hebben je nu verteld over de overeenkomsten, maar er zijn natuurlijk veel verschillen tussen Magento commerce en Magento open-source. Oorspronkelijk is Magento Commerce ontstaan voor grote e-commerce bedrijven. Deze versie van Magento biedt dan ook een aantal voordelen zoals: offerte functionaliteit, het delen van de database, het maken van bestellijsten en verschillende rollen binnen een account. Ook biedt Magento Commerce mogelijkheden voor klantspecifieke content en segmentatie, waardoor klanten gericht en persoonlijk benaderd kunnen worden op de shop. Deze functionaliteiten zitten niet standaard in een Magento open-source webshop.

Kosten

Waarom zijn wij dan toch fan van Magento open-source? Dat zit hem met name in de kosten. Voor Magento Commerce betaal je jaarlijks hoge licentiekosten die gebaseerd zijn op het aantal installaties en de omzet van je webshop. Daarentegen installeer je Magento open-source gratis en zijn er met een beetje maatwerk net zoveel mogelijkheden beschikbaar. Hier bespaar je veel jaarlijkse kosten mee en dus hou je budget over voor andere zaken! Het is daarom goed om na te denken over welke versie het best bij je past. Uiteraard kunnen wij hier ook advies in geven.

Maatwerk functionaliteiten

Onze Magento experts hebben door de jaren heen verschillende modules ontwikkeld om de functionaliteiten van Magento open-source flink uit te breiden zodat een webshop altijd aan jouw wensen voldoet, waaronder:

  • Klantspecifiek assortiment en prijzen
  • Snel bestellen functionaliteit
  • Uitgebreide favorieten functie
  • Het maken van bestellijsten
  • B2B functionaliteiten zoals het verbergen van prijzen en BTW validaties

Naast onze eigen modules zijn we ook gespecialiseerd in koppelingen tussen de bekende systemen en het Magento open-source platform. Zo maken we bijvoorbeeld regelmatig gebruik van Cart2Quote voor het eenvoudig verwerken van offertes.

Welke variant is geschikt voor mijn case?

Met het Magento open-source platform kun je dus kosten besparen en tóch profiteren van Magento Commerce voordelen via een stuk maatwerk. Met het open-source platform bouwen wij een webshop die volledig aansluit bij jouw business case. Zonder onnodige kosten.

Heb je vragen over Magento? Onze experts staan voor je klaar! Vraag een gratis adviesgesprek aan of neem contact met ons op.