Terug naar blog overzicht

Het perfecte plaatje

10 minuten leestijd

Het perfecte plaatje

Artikel delen:


Ben je op zoek naar dé perfecte header afbeelding voor je nieuwe blogpost? Wil je video gaan inzetten op je website om de juiste sfeer neer te zetten? Of vind je dat die gedateerde teamfoto op je website nu toch echt aan vervanging toe is? Beeldmateriaal en webdesign zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een beeld kan een esthetisch prachtig ontworpen website maken of breken. Het is daarom belangrijk dat je eerst goed nadenkt over welke boodschap je wilt communiceren richting je doelgroep. Dit biedt je houvast tijdens het kiezen van geschikt beeldmateriaal. Maar waar vind je geschikt beeldmateriaal? En waar moet je precies op letten bij je selectie?

Waar moet ik op letten bij het selecteren van beeldmateriaal?

Het vinden van hét perfecte plaatje voor op jouw website is nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt. We helpen je dan ook graag een handje met het maken van de juiste keuzes.

 • Zorg ervoor dat het beeldmateriaal ondersteunend is aan de boodschap die je wilt overbrengen op je doelgroep via je website
  Denk bij het selecteren van beeldmateriaal aan de boodschap die je met het beeld wilt overbrengen bij je doelgroep. Ga dus niet direct af op een foto die alleen ‘mooi oogt’. Kijk verder dan dat en vraag je kritisch af of hoe jouw doelgroep het beeld kan opvatten.
 • Let goed op de verhoudingen en het formaat van het beeldmateriaal
  Zoek je een afbeelding die je als breedbeeld banner op je website wilt gebruiken? Zorg dan voor een foto in liggend formaat. Wil je een foto voor een Instagram post gaan gebruiken? Dan sluit een vierkant formaat waarschijnlijk beter aan. Dit lijkt erg voor de hand liggend, maar toch zien we dit in de praktijk nog vaak fout gaan.
 • Denk goed na over het hoofdonderwerp in de foto en de witruimte daaromheen
  Wil je een foto als achtergrond gebruiken, waar je vervolgens tekst en een button overheen plaatst? Zorg er dan voor dat er genoeg witruimte (loze ruimte) rondom het belangrijkste onderwerp in de foto is. Hierdoor weet je zeker dat de foto geschikt is voor het doel waarvoor hij gebruikt gaat worden.
 • Zorg voor authenticiteit en kwaliteit in je beeldmateriaal
  Iedereen is weleens op een website beland die gebruik maakte van cheesy stockfoto’s. Wellicht heb je je toen afgevraagd of de betreffende website wel betrouwbaar is en ben je hierdoor uiteindelijk zelfs afgehaakt. Dit wil je uiteraard te allen tijde voorkomen. Gebruik dan ook geen dertien in een dozijn stockfoto’s, maar probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat het beeld authentiek en geloofwaardig is.

Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van beeldmateriaal?

Ik hoor je denken.. ‘Waar kan ik het beste op zoek gaan naar beeldmateriaal voor mijn website?’. Je hebt diverse mogelijkheden als het gaat om het vergaren van beeldmateriaal. Zo kun je gebruik maken van gratis online beeldbanken, betaalde stockfoto websites doorzoeken óf een professionele foto/videograaf inhuren. Elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder zet ik ze op een rijtje, zodat jij hierin de juiste keuze kan maken.

turned on MacBook Pro near rose gold iPhone 6s

Gratis Online Beeldbanken

De eerste plek waar je op zoek zou kunnen gaan naar geschikt beeldmateriaal is een gratis online beeldbank. Online zijn er veel van dit soort websites te vinden. Ze worden gevoed door fotografen die hun werk gratis beschikbaar willen stellen.

Voordelen

 • Gratis
  Het allergrootste voordeel van een gratis beeldbank is natuurlijk dat het geen geld kost. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eventuele kosten als je een geschikt beeld hebt gevonden. Deze mogelijkheid past dan ook in elk budget. De meeste foto’s vallen onder de Creative Commons Zero (CC0) licensie. Dat houdt in dat iedereen ze commercieel mag gebruiken, zonder vermelding van de fotograaf.

Nadelen

 • Beperkt(er) aanbod
  Omdat het aanbod op gratis online beeldbanken een stuk beperkter is dan op betaalde varianten, kan het zijn dat je er dé perfecte foto of video niet gaat vinden.
 • Kwaliteit
  De kwaliteit van gratis beeldbanken is over het algemeen vrij goed. Echter als je de kwaliteit vergelijkt met betaalde stockfoto websites, zul je zien dat de kwaliteit daar veel hoger is.

person holding camera lens

Betaalde Online Beeldbanken

Heb je op gratis beeldbanken geen succes gehad? Dan zou je kunnen kijken of je budget een betaalde beeldbank toelaat. Ook hiervan is het online aanbod enorm. In tegenstelling tot gratis beeldbanken hangt er hierbij echter wel een prijskaartje aan het beeldmateriaal.

Voordelen

 • Enorm groot aanbod
  Het aanbod van betaalde beeldbanken is werkelijk waar enorm. De kans dat je een geschikte foto of video vindt is dan ook vele malen groter dan bij een gratis beeldbank.
 • Kwaliteit
  Een ander voordeel van een betaalde beeldbank is dat de kwaliteit van de materialen over het algemeen hoog is.

Nadelen

 • Prijs
  Het gebruik van betaalde foto’s en video’s kan hoog oplopen qua kosten. Zeker als je meerdere foto’s wilt gebruiken dien je rekening te houden met je budget.
 • Het uitzoeken van beeldmateriaal kan tijdrovend zijn
  Omdat het aanbod op betaalde online beeldbanken zo groot is, kan het uitzoeken van die ene geschikte foto of video een tijdrovende bezigheid zijn.

black Nikon DSLR camera focus photo

Professionele foto/videograaf inhuren

Heb je de gratis en betaalde beeldbanken afgestruind naar hét perfecte plaatje, maar heb je deze niet gevonden? Dan kun je ook overwegen om een professionele fotograaf of videograaf in te huren. Het inhuren van een fotograaf of videograaf past niet in ieders budget maar is zeker het overwegen waard. Met het inhuren van een foto- of videograaf bepaal jij hoe de beelden er uit komen te zien en passen deze perfect bij de uitstraling van jouw bedrijf.

Voordelen

 • Maatwerk = hét perfecte beeld
  Jij bepaalt samen met de fotograaf of videograaf wat voor beeld je graag wil hebben zodat dit helemaal aansluit op de uitstraling en stijl van jouw bedrijf.
 • Kwaliteit is hoog
  Met het inhuren van een professional kun je mooie beelden van hoge kwaliteit verwachten.
 • Je steunt fotografen
  Door het inhuren van een fotograaf steun je direct de fotograaf die het beeld maakt. Dit doe je niet als je stockfoto’s gebruikt van gratis beeldbanken.

Nadelen

 • Prijs
  Het inhuren van een professionele fotograaf of videograaf kan hoog oplopen qua kosten. Zeker als je een fotograaf meerdere beelden wil laten schieten.
 • Het vinden van een geschikte fotograaf
  Dit kan lastig en tijdrovend zijn. Verschillende fotografen hebben verschillende stijlen. Je moet op zoek naar een fotograaf die bij jouw bedrijf en visie past.

Bonus! Onze favoriete online beeldbanken

Gratis

Foto’s

Video’s

Betaald

Foto’s

Video’s

Op naar het perfect plaatje!

Hopelijk hebben we je met dit artikel op weg geholpen in je zoektocht naar beeldmateriaal voor jouw website. Heb je een specifiek vraagstuk en wil je dat we met je meedenken? Dat kan! Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.