Terug naar blog overzicht

Gutenberg: Nieuwe visuele editor in WordPress

2 minuten leestijd

Gutenberg visuele wordpress editor

Artikel delen:


Wat is de Gutenberg editor?

Gutenberg is de nieuwe visuele editor van WordPress. Waar je nu nog velden in het CMS invult, kan je straks met blokken slepen en zelf schuiven totdat de opzet van je pagina naar wens is. Met het huidige CMS is het alleen mogelijk vooraf opgestelde velden in te vullen die door een developer zijn aangemaakt. Een soort template dus. Gutenberg zorgt voor meer vrijheid in het opzetten van je pagina’s. Een developer kan namelijk blokken definiëren, waarmee je als klant kunt werken binnen WordPress. Zo blijft de stijl wel consistent, maar kan jij als gebruiker de pagina naar wens indelen en vullen, iedere pagina weer opnieuw.

Trouwens, de plugin is vernoemd naar Johannes Gutenberg (de knappe meneer op de afbeelding), die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Gutenberg editor. De musthave voor WordPress

Waarom Gutenberg?

Gutenberg is ontwikkeld binnen het CMS van WordPress en zal uiteindelijk deel uit gaan maken van WordPress 5.0. Ze hopen hiermee meer op de user experience in te spelen en de strijd aan te kunnen gaan met platforms, zoals Medium, Wix en andere partijen die front-end editors aanbieden. De eerste implementaties zijn al uitgevoerd, maar in de loop van komend jaar zal de editor verder uitgerold worden.

Gutenberg in werking

Wij hebben Gutenberg geïmplementeerd voor onze klant Spike TV (https://www.spiketv.nl/). Zij maken nu hun eigen landingspagina’s met Gutenberg. Ze kunnen hier zelf een header toevoegen en diverse blokken met teksten, afbeeldingen en video’s aan toevoegen.