Terug naar blog overzicht

Gutenberg: dé must-have voor elke WordPress website

Gutenberg editor. De musthave voor WordPress

Artikel delen:


Wat is de Gutenberg editor?

Gutenberg, ook wel block editor of WordPress editor is de visuele editor in WordPress. Sinds de lancering van WordPress 5.0 in 2018 is de block editor de standaard editor die de klassieke editor heeft vervangen. Waar je voorheen in verschillende CMS velden content aan het vullen was, sleep je met de Gutenberg met verschillende blokken tot de opmaak van de pagina naar wens is. Op deze manier creëer je media rijke pagina’s. Met de block editor kun je verschillende blokken toevoegen zoals paragrafen, afbeeldingen, koppen, opsommingen, video’s galerijen en nog veel meer.

Gutenberg geeft je meer vrijheid om de pagina’s van jouw website naar eigen wens in te richten. De blokken worden nog steeds opgemaakt en gedefinieerd door een developer, maar jij als beheerder kunt er naar eigen inzicht mee werken in de back-end van jouw website. Doordat de blokken zijn opgemaakt door onze developer blijven de huisstijl en het uiterlijk van de website consistent.

Waarom je nu over moet stappen op de Gutenberg editor?

In mei 2022 is WordPress 6.0 gereleased waarbij problemen die werden ervaren door de community zijn opgelost en de Gutenberg editor verder is uitgebreid. WordPress blijft zichzelf en de Gutenberg editor constant ontwikkelen. Dit betekent dat we ook op een punt gaan komen dat de ‘oude’ klassieke editor niet meer ondersteund wordt. Op dit moment geeft WordPress aan dat de klassieke editor vanaf 31 december 2022 niet meer wordt ondersteund. Kies je ervoor de klassieke editor te blijven gebruik, dan brengt dit een aantal nadelen met zich mee zoals het achterblijven op de concurrent, het missen van de nieuwste updates en minder gemakkelijk zelf pagina’s in kunnen richten. Daarnaast brengt het blijven gebruiken van de klassieke editor ook andere risico’s met zich mee:

  • Compatibiliteitsproblemen: nieuwe updates en toevoegingen zullen niet meer ondersteund worden.
  • Bug fixes: er wordt nauwelijks tot geen tijd meer besteed om bugs op te lossen in de klassieke editor. Dit betekent mogelijk dat het bewerken van content in de toekomst niet meer kan.

Met deze risico’s in het vooruitzicht raden wij aan om over te stappen op de nieuwe Gutenberg editor. Ook voor nieuwe projecten zetten wij de nieuwe Gutenberg editor in. Zo kunnen onze klanten naar eigen wens pagina’s indelen met de door de developer opgemaakte blokken. Ben je benieuwd hoe een website met Gutenberg blokken eruit kan zien? Bekijk dan eens de website van Surplus, Geologische Dienst Nederland, BModesto of Koopman International.